Laserska tehnologija

Laserska tehnologija je nepogrešljiva pri zagotavljanju natančnih meritev ter točnem pozicioniranju materialov v proizvodnem procesu. Za razliko od drugih orodij in tehnologij laserska tehnologija zagotavlja večjo občutljivost pri zaznavanju razlik in odstopanj ter večjo natančnost pri merjenju na daljše razdalje, kar zagotavlja optimalno izkoriščenost materiala in s tem nižje proizvodne stroške.

Laserska tehnologija deluje s pomočjo svetlobne projekcije tankih črt – linij, ki so v pomoč pri natančnem pozicioniranju elementov, označevanju elementov, meritvah ter zaznavanju odstopanj le-teh. Laserska tehnologija poveča kakovost proizvedenih izdelkov, zmanjša količino napak v proizvodnem procesu ter zniža proizvodne stroške.

Kontakt
Telaris - vzpostavitev sistema laserske tehnologije
Telaris - aplikacija laserske tehnologije v gumarski industriji

Laser in laserska svetloba

Svetloba je elektromagnetno valovanje, posledica valovanja pa je svetlobni žarek. Laserska svetloba nastane s proizvajanjem elektromagnetnega valovanja na specifični valovni dolžini. Nastane koherentna svetloba, kjer imajo vsi fotoni enak fazni zamik in enako polarizacijo. S tem proizvajajo zelo visoko intenziteto, ki se odraža v močnem svetlobnem žarku. Ta svetloba se širi z nizko divergenco in tako ostaja močna na večjih razdaljah.

Laser

Laser je naprava, v kateri nakopičimo energijo, ki se potem v trenutku sprosti v zelo močnem svetlobnem curku. Sestavljen je iz treh osnovnih delov:

  • sredice oz. medija, ki je kristal ali cev s tekočino ali plinom, kamor dovajamo energijo,
  • napajalne napravo, ki lahko proizvaja močne bliske svetlobe ali močne radijske valove (npr. bliskavica),
  • resonatorja , ki ustvarja stoječe elektromagnetno valovanje in natančno usmeritev laserskega curka (ponavadi dve vzporedni zrcali, eno nepropustno, drugo pa pol propustno).

Področja uporabe

Laserji in laserska tehnologija imata veliko uporabno vrednost v različnih industrijskih panogah kot tudi v domači uporabi. Laserje uporabljamo v jekarski, lesni, gumarski in drugih predelovalnih industrijah za merjenje, obdelavo (rezanje, varjenje, graviranje) ali pozicioniranje materialov.

V medicini in sorodnih zdravstvenih panogah se laserji uporabljajo pri kirurških posegih, fototerapiji, mikroskopiji, pozicioniranju pacientov ipd. V znanstveno-raziskovalnih in razvojnih dejavnostih se laserji uporabljajo za potrebe holografije, interferometrije, in spektroskopija, njihova uporaba pa je prisotna tudi v astronomiji, vojaških dejavnostih, telekomunikacijah in v gradbeništvu ter geodeziji.

Kontakt
Telaris - aplikacija laserske tehnologije v lesni industriji

Imate vprašanje ali pa vas zanimajo rešitve po meri?

Ne odlašajte - kontaktirajte nas še danes.

envelope-omobilefile-pdf-o
Košarica
Vaša košarica je prazna!
Nadaljuj z nakupovanjem